niedziela, 22 września 2013

Psie ciacha - przepis


Przepis na kurczakowe ciastka

Składniki:
2 skrzydełka 
2 pałeczki
2 marchewki
odrobina pietruszki, majeranku
3 żółtka
50g margaryny
odrobina oliwy z oliwek
śmietana lub jogurt naturalny ok 100-200 g
mąka pszenna na oko ;) ok. 2 szklanek

Mięso gotujemy z marchewką i majerankiem, studzimy, obieramy. Następnie miksujemy na konsystencje pasztetu,  dodając żółtka, oliwę z oliwek i pietruszkę. Papkę wykładamy na mąkę, dodajemy śmietanę lub jogurt oraz margarynę.Wyrabiamy.  Zostawiamy na jakiś czas w lodówce( ja zostawiam na całą noc). Nagrzewamy piekarnik na 200st. i wycinamy formy w cieście rozwałkowanym do ok 3-5mm i pieczemy przez ok 15 min. Po upieczeniu ustawiamy piekarnik na 100st. i suszymy ok 20 min, wyłączamy. Zostawiamy ciastka w piekarniku do wyschnięcie (kilka godzin).

Smacznego kochane psiaki!

P.S. Przepis nie jest mój autorski, lecz znaleziony "gdzieś" i  nieco zmodyfikowany ;)



1 komentarz:

  1. no to będziemy próbować ;-) weekend upłynie nam na pieczeniu ciasteczek :p

    OdpowiedzUsuń